mpara titlon

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Sakai Takayuki. Τα ανεκτίμητα έργα τέχνης!

   Τον 16ο αιώνα η πόλη του Sakai, ονομαζόταν η Βενετία της Ανατολής και έγινε ιδιαίτερα γνωστή ως το εμπορικό επίκεντρο της Κίνας, της Ιαπωνίας και τις μεγαλύτερης εμπορικής περιοχής της Ασίας. Η περίοδος ακμής της πόλης Sakai αποτέλεσε τη βάση για το ρητό "Τα πάντα εμφανίζονται για πρώτη φορά στο Sakai". Η κατασκευή των μαχαιριών άρχισε από τα τέλη του 16ου αιώνα, όταν και ξεκίνησε η κατασκευή του Μαυσωλείου του Nintoku, όπου χρειάστηκε μεγάλος αριθμός σιδερένιων εργαλείων, όπως τσάπες και σκαπάνες, με αποτέλεσμα σιδεράδες από όλη τη χώρα να έρθουν στη περιοχή. Την εποχή εκείνη ο καπνός της Πορτογαλίας έγινε πολύ γνωστός παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση σε μαχαίρια και εργαλεία κοπής που χρησιμοποιούνταν για τη κοπή του καπνού. Η κυβέρνηση αναγνώρισε τη συμβολή της πόλης στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής και της χώρας και ενέκρινε τα μαχαίρια αυτά ως "ιδιόκτητα" μαχαίρια της πόλης Sakai και άρχισαν να πωλούνται σε όλη τη χώρα με το σύμβολο "Sakai Kyoku". Η βιομηχανική εποχή όμως άνθησε με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η παραγωγή των εργαλείων να γίνεται μαζικά στα εργοστάσια. Οι σιδεράδες πλέον στράφηκαν στη κατασκευή κυνηγητικών μαχαιριών, σπαθιών και επαγγελματικών μαχαιριών κουζίνας, όπως deba, santoku, yanagiba, usuba, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους μάγειρες όλης της χώρας και σιγά σιγά εξαπλώθηκαν σε όλο το κόσμο. Το 1982 οι παραδοσιακές τεχνικές και οι ικανότητες των τεχνιτών  κατέστησαν τη δημιουργία μαχαιριών και επίσημα ως παραδοσιακή τέχνη της περιοχής.
   Τα μαχαίρια έχουν μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των Ιαπώνων από την αρχαία περίοδο. Οι δεξιότητες και οι τεχνικές των δασκάλων παγκόσμιας κλάσης έχουν κληρονομηθεί από τους τεχνίτες της νέας γενιάς, οι οποίοι έχουν εξελίξει τις τεχνικές αυτές. Οι τεχνίτες αυτοί καταφέρνουν να πάρουν το σίδερο που υπάρχει (σκουριασμένο) σε όλη τη γη και να το μετατρέψουν με τις απλές (κατά τη γνώμη τους) τεχνικές σε έργα τέχνης, όπως τα ονομάζουν. Ο πυρήνας της λεπίδας σφυρηλατείται με αναδιπλωμένο επιλεγμένο χάλυβα, με αποτέλεσμα να διαθέτει υπέρτατη ευκρίνεια και φωτεινότητα.  Έχει ειπωθεί ότι σε κάθε τέτοιο μαχαίρι υπάρχει παγιδευμένη η ψυχή του κάθε τεχνίτη. Ο σίδηρος με 0,04% έως 0,02% ονομάζεται χάλυβας. Εκτός από άνθρακα, ο χάλυβας περιέχει και πυρίτιο, μαγγάνιο, θείο και φώσφορο. Αυτά είναι τα 5 στοιχεία του χάλυβα. Η περιεκτικότητα σε φώσφορο και θείο περιορίζεται στο 0.4% όταν πρόκειται για επαγγελματικά μαχαίρια κουζίνας. Η προσθήκη χρωμίου στο χάλυβα, όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από 12%, προσφέρει στο μαχαίρι αντίσταση στη διάβρωση προστατεύοντάς το από τη σκουριά. Αυτός είναι και ο λόγος που εφαρμόζεται μια στρώση στο εξωτερικό της λάμας από οξειδωμένο χάλυβα, ώστε να το προστατεύει από τον αέρα και την υγρασία. Τα άλατα, τα οξέα και τα ισχυρά χημικά που αφήνονται πολλές φορές στις επιφάνειες χωρίς να σκουπίζονται άμεσα, είναι υπεύθυνα για την μακροχρόνια καταστροφή των μαχαιριών. Έτσι η λεπίδα μπορεί να αρχίσει να αφήνει λεκέδες και να σκουριάζει, δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα της εξωτερικής στρώσης ελαττώνεται. Για αυτόν τον λόγο, μετά από κάθε χρήση τα μαχαίρια θα πρέπει να καθαρίζονται άμεσα άσχετα από το αν είναι κατασκευασμένα από απλό χάλυβα ή ανοξείδωτο χάλυβα.
   Υπάρχουν πολλές σειρές της εταιρίας Sakai Takayuki, όπως Takayuki Hammered Damascus, Takayuki Damascus, Takayuki Damascus - Mr. Yamatsuka, Takayuki Grand Chef κ.ά.. Εγώ θα σας παρουσιάσω ένα μαχαίρι της σειράς Sakai Takayuki Hammered Damascus. Ένα Guyto (γενικής) 18εκ. 33 στρώσεων από ανοξείδωτο ατσάλι Δαμασκού με πυρήνα VG10. To VG10 είναι ο καλύτερος χάλυβας για μαχαίρια κουζίνας λόγο της σκληρότητας του, της ευκρίνειας και της αντοχής στους λεκέδες και στη σκουριά. Είναι σκληρότητας RC 60, που έχει επιτευχθεί με θερμική επεξεργασία, για να προσφέρουν άνεση και καλή αίσθηση κατά την χρήση τους και ευκολία στο ακόνισμα. Αυτό το μαχαίρι είναι δίκοπο με αποτέλεσμα να είναι εξίσου εύχρηστο για αριστερόχειρες. Η πολυεπίπεδη στρώση από ατσάλι Δαμασκού είναι σφυρήλατη με αποτέλεσμα να ενισχύει τη λεπίδα και να του δίνει αυτή τη πανέμορφη εικόνα. Είναι όλα χειροποίητα και ακονισμένα στο χέρι, επενδυμένα με λαβές από ξύλο mahogany. Είναι σχετικά ελαφριά και λεπτά για τις ικανότητες τους. Η τιμή του είναι στα 130€.
   Οι τιμές των μαχαιριών είναι ποικίλες από 100€ έως 990€. Σίγουρα όμως θα επιβραβεύσει αυτούς που θα κάνουν την θαρραλέα κίνηση να δώσουν το "κάτι" παραπάνω για ένα μαχαίρι. Εξάλλου είπαμε πως είναι και έργα τέχνης.
    Όποιος ενδιαφέρεται για τα μαχαίρια της εταιρίας Sakai Takayuki μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση των μαχαιριών,

https://www.youtube.com/watch?v=zUXM2ECazSQ