mpara titlon

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

To μοσχαρίσιο κρέας Kobe και η διαφορά του από το Wagyu.

  
Από τα πλέον διαδεδομένα και ακριβά μοσχαρίσια κρέατα στην αγορά της εστίασης είναι τα περιβόητα Wagyu Beef και τα Κobe Βeef. Oι δύο αυτές ράτσες μοσχαριών θεωρούνται από τα καλύτερα κρέατα του κόσμου.  Η ποιότητα τους είναι εξαιρετική. Είναι κρέας από μοσχάρια που ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή και ζουν σε φυσικές συνθήκες. Αυτό γίνεται για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα των έντονων ραβδώσεων  που εμπεριέχεται στο κρέας τους και το μεγάλο ποσοστό τον ακόρεστων λιπαρών που περιέχουν.
   Ωστόσο, επειδή έχουν διαδοθεί τον τελευταίο καιρό πολλοί πιστεύουν ότι οι δύο όροι είναι ίδιοι.  Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεχωρίζουμε τις δύο αυτές ορολογίες  κρεάτων.
   Πολλά εστιατόρια στο κόσμο προσπαθώντας να  αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα διαδίδουν ότι πουλάνε Wagyu μοσχαρίσιο κρέας  χωρίς όμως να ξέρουν τι πάει να πει αυτό. Η ονομασία του κρέατος προέρχεται από τις Ιαπωνικές λέξεις  Wa (Ιαπωνικό) και Gyu (Μοσχάρι). Είναι γενικά ένα το Ιαπωνικό μοσχάρι. Αυτό δε σημαίνει ότι το κρέας αυτό είναι και το καλύτερο. Το καλύτερο κρέας στο κόσμο λέγεται Kobe Beef και περιλαμβάνει συγκεκριμένα τα μοσχάρια που εκτρέφονται στη πόλη Κοbe. Παρόλα αυτά η ονομασία Wagyu  έχει επιτραπεί να χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο κάτι που έχει κάνει τους πελάτες να μη γνωρίζουν τι ακριβώς προέλευσης και ποιότητας είναι το κρέας που τρώνε.
  

Το Kobe Beef ως το καλύτερο και ακριβότερο μοσχαρίσιο κρέας στο κόσμο δεν έχει επιτρέψει την χρήση του ονόματος σε εστιατόρια εκτός της Ιαπωνίας. Αυτό που κάνει το κρέας τόσο ιδιαίτερο, προέρχεται από κρέας  τριχωτών μαύρων μοσχάριών , εκτός από τη πλούσια νοστιμιά του είναι και  η μαλακή υφή του. Κάτι που δεν απαιτεί καν τη χρίση μαχαιριού για να το κόψεις.  Σχεδόν όλες οι ράτσες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό αλλά όχι σε τόσο ιδιαίτερο βαθμό.
   Τα μοσχάρια αυτά εισήχθησαν στην Ιαπωνία κατά το δεύτερο αιώνα, ως ζώα εργασίας, για την καλλιέργεια ρυζιού. Η μορφολογία του εδάφους επέτρεψε τη δημιουργία αγελών σε απομακρυσμένες περιοχές της Ιαπωνίας κάτι που βοήθησε να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν οι ιδιότητες του κρέατος αυτού, που τα έκαναν γρήγορα να διαφέρουν από της άλλες φυλές βοοειδών. Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 18ου αιώνα και αρκετές δεκαετίες μετά, η ράτσα αυτή διασταυρώθηκε με άλλες ευρωπαϊκές φυλές, όπως  τη Brown Swiss, τη Shorthorn και του Devon. Ωστόσο  πήραν την επωνυμία τους το 1943 ως “βόειο κρέας Kobe” που αφορούσε τις ράτσες μοσχαριών από τη πόλη Kobe.
   Άλλα παραδείγματα του Wagyu Beef είναι το Μishima Island Beef (Mishimagyu), το Matsuzaka Beef (Matsuzakagyu), το Saga Beef (Sagagyu). Εχω διαβάσει επίσης πως μια ιδιαίτερη ράτσα μοσχαριών της πόλης Kumamoto, τα Kumamoto Beef (Kumamotogyu). Υπάρχουν φυσικά και άλλες ράτσες στις οποίες δε θα αναφερθούμε τώρα.
      Να λοιπόν που τεκμηριώνεται η διαφορά μεταξύ του Kobe Beef και  του Wagyu Beef. Κάνοντας ξεκάθαρο πως το Kobe Beef είναι Wagyu Beef, χωρίς όμως να ισχύει και το αντίθετο απαραίτητα. 


By. Mamulian Artur

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου