mpara titlon

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Sous-Vide, η μέθοδος μαγειρέματος που κάνει τη διαφορά.

      To sous-vide είναι μια γαλλική μέθοδος μαγειρέματος τροφίμων, τα οποία σφραγίζονται σε αεροστεγές πλαστικές σακούλες και μπαίνουν σε ένα δοχείο με νερό και μαγειρεύονται περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο, μερικές φορές και 72 ώρες, σε σταθερή θερμοκρασία, τυπικώς περίπου 55°C – 60°C για τα κρέατα και υψηλότερη για τα λαχανικά. Σκοπός είναι να μαγειρέψουμε το προϊόν ομοιόμορφα, χωρίς να το έχουμε ψήσει τελείως στο εσωτερικό του, κρατώντας τα προϊόντα πιο ζουμερά.
    Η μέθοδος αυτή άρχισε να χρησιμοποιείται το 1799 από τον Sir Benjamin Thompson, αν και αυτός χρησιμοποιούσε τον αέρα ως μέσο μεταφοράς. Το 1960 καθιερώθηκε  ως μια βιομηχανική μέθοδος συντήρησης. Το 1974 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο εστιατόριο Troisgros, από τον Pierre και Michel Troisgros, στη Γαλλία. Ανακάλυψαν πως όταν μαγείρευαν το foie-gras με αυτή τη μέθοδο διατηρούσε την αρχική του εμφάνιση και δεν έχανε υπερβολικές ποσότητες από το λίπος του και είχε καλύτερη υφή.
   Η σφράγιση του προϊόντος μέσα στις πλαστικές ανθεκτικές σακούλες, κρατά του χυμούς και το άρωμα του προϊόντος που σε άλλη περίπτωση θα χανόταν. Με την τοποθέτηση του τροφίμου σε λουτρό νερού, του οποίου η θερμοκρασία ρυθμίζεται στην επιθυμητή τελική θερμοκρασία, αποφεύγεται η πιθανότητα να το κάψουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε να μαγειρέψουμε με ακρίβεια το τρόφιμο. Επίσης τα τρόφιμα διατηρούνται πιο ζουμερά, λόγω του ότι το κυτταρικό τοίχωμα δε σπάει με αποτέλεσμα να ”παγιδεύονται” μέσα οι χυμοί του. Στη περίπτωση του κρέατος το κολλαγόνο που υπάρχει μετατρέπεται σε ζελατίνη και δε σκληραίνει. Στο μαγείρεμα των λαχανικών, που θέλουμε να αποφύγουμε να τα μαλακώσουμε, η μέθοδος αυτή μας επιτρέπει να τα “παστεριώσουμε” αν είναι απαραίτητο κρατώντας τα τραγανά.
   Από γαστρονομικής άποψης ο αποκλεισμός του αέρα είναι δευτερεύον, αλλά αυτό έχει πραγματική σημασία: επιτρέπει τα μαγειρεμένα τρόφιμα να διατηρούνται για περισσότερο χρόνο ακόμη και στο ψυγείο λόγο του αποκλεισμού του οξυγόνου  από το τρόφιμο που τα αποτρέπει από την οξείδωση.
   Ο χρόνος μαγειρέματος καθορίζεται  από το κέντρο του στοιχείου, όταν φτάνει πολύ κοντά στην απαιτούμενη θερμοκρασία. Στη συνέχεια η θέρμανση πρέπει να σταματήσει αμέσως. Γι’ αυτόν λόγο το προϊόν πρέπει να κρυώσει ακαριαία. Αν δε γίνει αυτό, κατά τη διάρκεια του τελικού μαγειρέματος το τρόφιμο από έξω θα είναι παραμαγειρεμένο και από μέσα ωμό.
   Τα τρόφιμα ωστόσο πρέπει να μαγειρεύονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για να τα θεωρούμε “παστεριωμένα”. Το ψάρι πρέπει να είναι μαγειρεμένο πάνω από τους 55°C, το κρέας πρέπει να φτάσει τους 59°C. Παρ’ όλα αυτά αν φαγωθούν μέσα στις επόμενες 4 ώρες μπορούν να θεωρηθούν και ασφαλή. Τέτοια τρόφιμα είναι το sushi, το tartar μοσχαριού κτλ. Τα παστεριωμένα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες και για μήνες στην κατάψυξη.
   Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται από πολλά εστιατόρια να τον κόσμο από τους Chef τους, όπως Heston Blumenthal, Thomas Keller, Grant Achatz, Ferran Adria, Alessandro Stratta, Ettore Botrini και άλλους. Χρησιμοποιείται και για μαγείρεμα στο σπίτι, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις βέβαια λόγο τις τιμής του εξοπλισμού.

By. Mamulian Artur

Sani Gourmet


   Κάθε χρόνο τον Μάιο, συναντάμε στην Χαλκιδική ένα φεστιβάλ γαστρονομικής τέχνης, το Sani Gourmet. Όπου βλέπουμε τους καλυτέρους Έλληνες και ξένους Chef , που με το πάθος τους για την κουζίνα δημιουργούν μια mini κάρτα για την εβδομάδα εστίασης και οίνου στο Σάνι. Είναι ένα γεγονός το οποίο επιδιώκει την απόλαυση του τουρίστα, την νέα πτυχή της ελληνικής κουζίνας με την παράδοση και το μέλλον να δείχνουν το επίπεδο του κάθε διάσημου Chef και της καλοδουλεμένης τους ομάδας.

  



Θα αναφερθουμε στους 5 καλυτερους του φεστιβαλ:

Γιώργος Βενιέρης. Menu:

Κολοκυθόπιτα στο βάζο
Ιμάμ
Μουχλιασμένο τυρί| τσούσκες | μικρός κήπος
Καραβίδες και αγκινάρες αλά πολίτα χωρίς υφές τατάκι με παγωμένη σκόνη άνηθου
Nem chua με χοιρινό γύρο και επιρροές από την Ελλάδα
Γραβιέρα τρύπας με κρέμα κρασιού
Μπουγάτσα
Μπανάνα | αλμυρή καραμέλα | φυστικοβούτυρο


Έκτορας Μποτρίνι. Menu:

Ντομάτα, ελιά, βασιλικός
Πίτα
Σπανάkι | τυρί
Αβγά καγιανά
Finocchiona | Τομάτα
Carpaccio ξιφία αναφορά στην Ελλάδα
Κάπαρη | ούζο
Χτένια on the rocks
Σουπιά | αχινός | αλμυρίκι | κρίταμο
Μοσχαράκι γιουβέτσι
Κριθαράκι | τυρί Σαν Μιχάλη
Σαν γλυκό τζατζίκι
Γιαούρτι | αγγούρι
Παγωτό καϊμάκι




Χριστόφορος Πέσκιας. Menu με όνομα ``Κονσέρβες ανεξίτηλες στον χρόνο``

Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Φέτα | ελαιόλαδο
Καλαμαράκια
Σάλτσα ντομάτας
Τόνος
ελαιόλαδο | πιπερίτσες
Corned beef με αυγά
Foie gras | αυγό ποσέ
Κομπόστα ροδάκινο



Νίκος Καραθάνος. Menu

Μους μελιτζανοσαλάτας, σφαίρα ελιάς , κανταΐφι κοτόπουλου, γιαούρτι wasabi
Χέλι Χαλκιδικής καραμελιζέ
Αυγοτάραχο τρικαλινού | πράσινο μήλο σε υφές
Πατάτες Jacket μουσακά
Λαβράκι
Μαύρος ταραμάς | αλμυρίκια | σως αχινού
Χαλβάς σοκολάτας



Και το Menu του Περικλή Κοσκινά

Ψαρόσουπα
Λαβράκι ταρτάρ | πατάτα | καρότο | σέλινο | αχινός 
Χωριάτικη
Ντομάτα γεμιστή | φρέσκια ρίγανη | χλωρό
Αυγό ‘’τηγανητό’’ με άγρια σπαράγγια
Τραγανό αυγό | σπαράγγια | σύγκλινο | αρσενικό
Σφυρίδα γιουβέτσι
Σφυρίδα | κριθαράκι
Λαδορίγανη
Αφρός λεμονιού | κρέμα ελαιόλαδου | ρίγανη | κάπαρη


By. Gkipalis Andreas

Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου (No.6-No.10)


   Επιστρέφουμε αυτή την εβδομάδα με τα επόμενα 5 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Μια λίστα με πολλές εκπλήξεις και εστιατόρια από κάθε γωνιά της γης.
  
   Νο.6 στη λίστα μας το D.O.M,που βρίσκεται στο Sao Paolo της Βραζιλίας. Διευθύνεται από τον Chef, Ιστορικό και Βοτανολόγο Alex Atala. Γνωστό για τη χρήση των τοπικών συστατικών της “μητέρας Βραζιλίας”, όπως ο ίδιος αποκαλεί τη πατρίδα του, ο  Alex Atala ερευνά και αξιοποιεί τη πλούσια πηγή σε συστατικών της χώρας του, ιδιαίτερα του δάσους του Αμαζονίου. Το άνοιγμα του εστιατορίου έμελλε να αλλάξει την ιστορία της σύγχρονης γαστρονομίας στη Βραζιλία. Θεωρείται ως το καλύτερο εστιατόριο της Ν.Αμερικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια και από το 2006 περιλαμβάνεται στο κατάλογο. Τον Μάιο του 2012 το εστιατόριο έφτασε της 4η θέση και φέτος βρίσκεται στην 6η.    
   Το είδος της κουζίνας του εστιατορίου θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα καινοτόμο, καθώς χρησιμοποιεί προίοντα  όπως χυμό από tucupi (βγαίνει από τις ρίζες ενός φυτου), ψάρια pirarucu και piraiba, το βότανο Jambu και ταπιόκα από αλεύρι μανιόκας. Μερικά από τα highlights πιάτα είναι η Fettuccine , με την Καρδιά φοίνικα  με σάλτσα Carbonara  , τόνος με κρούστα σουσαμιού με φρέσκα και σοτέ καρδιά φοίνικα και μανιτάρια και Skatefish , τηγανιτό σε εμφιαλωμένο βούτυρο  και λεμονοθύμαρο με καπνιστό Mandioquinha με μπρόκολο και αφρό φιστικιού.
   Είμαστε σίγουροι ότι το εστιατόριο αυτό θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει και τα επόμενα χρόνια με πιάτα εμπνευσμένα από το άγριο δάσος του Αμαζονίου, με τον Chef Alex Atala να μετατρέπει τα πιάτα του σε πίνακες ζωγραφικής.
 
   Ακολουθεί στη θέση Νο.7 το εστιατόριο Dinner by Heston Blumenthal που βρίσκεται στο London των Ηνωμένων Βασιλειών. Άνοιξε τον Ιανουάριο του 2011 και κέρδισε το πρώτο του βραβείο Michelin τον επόμενο κιόλας χρόνο και κατέλαβε την 9η θέση στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Φέτος βρίσκεται στην 7η θέση και τον επόμενο χρόνο πιστεύεται ότι θα είναι ακόμη πιο ψηλά.
   Η Βρετανική γαστρονομική ιστορία που εξορύσσεται σε πιάτα εντυπωσιακά και νόστιμα αποτελέσματα. Το εστιατόριο είναι πλήρως σχεδιασμένο από τον θρυλικό βρετανό Chef Heston Blumenthal και το δεξί του χέρι Ashley Palmer-Watts.
Το εστιατόριο έψαξε και βρήκε παραδοσιακές Βρετανικές συνταγές από το 14ο αιώνα και τα εξέλιξε με τις σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής που μόνο ο Blumenthal γνωρίζει σε τολμηρά πιάτα. Το menu του εστιατορίου αλλάζει κάθε τρεις μήνες με πιάτα όπως παγωτό από κρεατόπιτα, χτένια και μπιζέλια με κέτσαπ αγγουριού και περγαμόντο να κάνουν την εμφάνιση τους.
   Το εστιατόριο είδη έχει κάνει αίτηση για το 2ο αστέρι Michelin και 6ο για τον Blumenthal. Είμαστε βέβαιοι ότι θα το αποκτήσει!!

   
    Επόμενο και ΝΟ.8 είναι το Arzak, ένα εστιατόριο στο San Sebastian της Ισπανίας. Το εστιατόριο βρίσκεται σε ένα κτήριο του 1897, και κληροδοτήθηκε από παππούδες των σημερινών ιδιοκτητών Jose Maria Arzak, Escolastica Lete και η κόρη τους Elena, που τo μετέτρεψαν σε ένα πανδοχείο κρασιού και σε μια παραδοσιακή ταβέρνα. Η επόμενη γενιά των Juan Ramon Arzak και Francisca Arratibel το ανέλαβε και το μετέτρεψε σε ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών. Το εστιατόριο διαθέτει τρία αστέρια Michelin και καταλαμβάνει την 8η θέση στο πίνακα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και  βρίσκεται συνολικά 8 χρόνια στη λίστα.
  
   Στη κουζίνα του εστιατορίου απονεμήθηκε το βραβείο το Διεθνές βραβείο Βάσκων για την “προσαρμογή της γαστρονομίας, μιας από τις πιο σημαντικές παραδόσεις στη Χώρα των Βάσκων, στη νέα αποχή και την εξέλιξή τους”. Το εστιατόριο βασίζεται στην εκμετάλλευση των τοπικών προϊόντων που αποδίδουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Βάσκων στα πιάτα τους.  Στη κουζίνα τους έχουν προσθέσει και στοιχεία της μοριακής κουζίνας που κάνουν τα πιάτα ακόμη πιο “περίεργα”. Το πιάτο ορόσημο του εστιατορίου είναι ο “αστακός σε μια τραγανή κρούστα από πατάτα με σάλτσα cobaiba και κόκκινη σφαίρα πιπεριάς”.

  
Νο.9 στη λίστα μας το εστιατόριο Steirereck, που βρίσκεται στη Wien της Αυστρίας.  Σπάζοντας για πρώτη φορά φέτος το φράχτη του top 10, μετά από πέντε χρόνια που βρίσκεται στη λίστα. Θεωρείται από τα πιο σικ εστιατόρια της Βιέννης.
   Το εστιατόριο προσφέρει δημιουργική αυστριακή και διεθνή κουζίνα και έχει βαθμολογηθεί με τρία αστέρια Michelin. Το περιοδικό “Restaurant Magazine” το 2012 έδωσε για πρώτη φορά το ειδικό βραβείο Show Food στο εστιατόριο. 

Το Menu του εστιατορίου περιλαμβάνει πιάτα που περιέχουν περίεργα λαχανικά και ξεχωριστά βότανα και μπαχαρικά. Προσφέρει, επίσης, μια
ποικιλία από τοπικά τυριά και ψωμιά. Τα παραδοσιακά πούρα και ποτά (whiskey) και κυρίως τα κρασιά είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει από όλα τα εστιατόρια της Αυστρία. Ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου είναι πολύ μοντέρνος. Το καλοκαίρι το εστιατόριο προσφέρει δείπνο στη βεράντα  δίπλα σε ένα ποτάμι κοντά σε έναν καταπληκτικό κήπο.

   
   Τελευταίο εστιατόριο Νο.10 στη λίστα μας είναι το Vendôme, που βρίσκεται στο Bergish Gladbach, κοντά στη Κολωνία της  Γερμανίας. Chef του εστιατορίου είναι ο Joachim Wissler. Το εστιατόριο ψηφίστηκε ως το 10ο καλύτερο εστιατόριο για το 2013, μετά από 6 χρόνια συμμετοχής.
   Τα τοπικά συστατικά και η παράδοση έρχεται στο παρασκήνιο στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου με την avant-garde κουζίνα που διαθέτει να το κάνει ξεχωριστό στη Γερμανία.
Παρά την ονομασία του, που είναι όνομα Γαλλικής πόλης, δεν σερβίρει Γαλλικό φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιο μακριά από τη γαλλική κουζίνα. Τα γερμανικά προϊόντα έρχονται στο παρασκήνιο παρουσιασμένα εξαιρετικά με την avant-gard κουζίνα. Το Menu περιλαμβάνει γύρο στα 25 πιάτα που είναι έτοιμα να μας δώσουν ένα μάθημα της γερμανικής γαστρονομίας.

By. Mamulian Artur

Ιαπωνικά μαχαίρια Tojiro, ένας από τους 5 πρώτους.

    Πάνω από μισό αιώνα η εταιρία Tojiro, που εδρεύει στην πόλη Tsubate, Niigata της Ιαπωνίας, βελτιώνει μέρα με τη μέρα τη τεχνολογία παρασκευής και τη ποιότητα των παραδοσιακών μαχαιριών της.  Η τελευταία σειρά της, με την ονομασία Tojiro DP, είναι μια σειρά από σφυρήλατα μαχαίρια που δικαίως  θεωρούνται από τα μαχαίρια κορυφαίας ποιότητας.
   Μερικά από τα μαχαίρια της εταιρίας έχουν πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνικής κυβέρνησης με το βραβείο Good Design Award. Τώρα η εταιρία έχει πάνω από 500 είδη και οι πωλήσεις της βασίζονται κυρίως στα μαχαίρια της σειράς DP, καθώς διαθέτει και μαχαίρια οικονομικότερα.
   Η κατασκευή γίνεται πολύ προσεκτικά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες για να αποφευχθεί η μεταφορά μορίων διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ των μετάλλων κατά την διαδικασίας της επίστρωσης των ανόμοιων αυτών μετάλλων. Η εταιρία χρησιμοποιεί εξαιρετικής ποιότητας μέταλλα και χάλυβα υψηλής αξίας. Είναι επενδυμένα μαχαίρια, που σημαίνει ότι παίρνουν ένα μεγάλο κομμάτι της υψηλής ποιότητας VG-10 χάλυβα και την εφαρμόζουν εξωτερικά

ενός πιο ήπιου πύρινα από ανοξείδωτο ατσάλι Δαμασκού. Η διαδικασία ωστόσο δεν είναι τόσο απλή καθώς ένα μαχαίρι περνάει από πολλά στάδια μέχρι να τελειοποιηθεί. Αυτά είναι η σφυρηλάτηση, η λείανση, η μπορντούρα, η συγκόλληση, η στίλβωση κτλ. Κάθε διαδικασία γίνεται σε ξεχωριστό τομέα του εργαστηρίου της εταιρίας. Αυτό σημαίνει ότι τα μαχαίρια αυτά δεν σκουριάζουν τόσο εύκολα, όσο τα απλά μαχαίρια χάλυβα. Ο χάλυβας αυτός έχει δείκτη σκληρότητας 60 Rockwell και παρέχει 9° με 12° γωνία λεπίδας δίνοντας περισσότερη ευκρίνεια κοπής. Η τριπλή παραδοσιακού στυλ λαβή Micarta, έχει το κατάλληλο βάρος για να ισορροπεί το μαχαίρι στο χέρι του χρήστη.    
   Η εταιρία είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς μαχαιριών στην Ιαπωνία. Δεδομένου της ταχύτατης ωρίμανσης της εταιρίας, έχει δοθεί η δυνατότητα στην εταιρία να επικεντρωθεί στη τοπική οικονομία, στο περιβάλλον και στην υγεία. Με αυτό τη καινοτόμο μέθοδο DP σφυρηλάτησης , η εταιρία πέτυχε τη μαζική παραγωγή των επιστρωμένων μαχαιριών και είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένη από τον κόσμο. Οι τιμές κυμαίνονται από 80€ (μαχαίρι του Chef) και μπορεί να φτάσουν τα 450€ για μαχαίρια που κατασκευάζονται κατά παραγγελία.
   Ως πρωτοπόρος της επένδυσης επαγγελματικών μαχαιριών κουζίνας , θα συνεχίσει να κάνει την προσπάθεια για την ανάπτυξη , τις τεχνικές στα προϊόντα της .
   Βρίσκουμε τα μαχαίρια αυτά πολύ πιο ελαφριά απ’ ότι δείχνουν. Δε θέλουν συχνό ακόνισμα και αν χρειαστούν κάποια στιγμή, η λεπίδα παίρνει εύκολα τη μορφή που είχε αρχικά. Είναι πολύ βολικά στο χέρι και η ισορροπία τους είναι εξαιρετική με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται σημαντική πίεση για να κόψουν τα προϊόντα.
   Όποιος ενδιαφέρεται για τα μαχαίρια της εταιρίας Tojiro μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση των μαχαιριών.

By. Mamulian Artur