Η τρούφα είναι ένα σπάνιο είδος μανιταριού,
που φυτρώνει στης ρίζες ορισμένων δένδρων όπως η βελανιδιά και οι θάμνοι. Οι τρούφες
έχουν σχήμα κονδύλου, το μέγεθος τους ξεκινάει από 2 ως και 7 εκατοστά και τα χρώματα
της ποικίλουν από μαύρο, γκρίζο και λευκό. Βρίσκονται μέσα στο έδαφος σε βάθος 6 με 15 εκατοστά περίπου.
Στη χώρα μας ήταν γνωστές από την
αρχαιότητα, όπου ονομάζονταν Υδνά ή Κεραύνια. Τους απέδιδαν ιαματικές και
αφροδισιακές ιδιότητες.
Στο εμπόριο η τρούφα βρίσκεται σε διάφορες
μορφές. Φρέσκια , σε βαζάκια με λάδι κομμένοι σε φιλέτα, σε πάστα μόνη της ή μαζί
με άλλα μείγματα μανιταριών. Μπορούμε να πάρουμε και ελαιόλαδο το οποίο έχει
αρωματιστεί με τρούφα ή κάποια σάλτσα με άρωμα τρούφας. Είναι εύκολο και μόνοι μας να αρωματίσουμε
διάφορα προϊόντα, όπως βούτυρο, ακόμα και αυγά αφήνοντας την τρούφα, το βούτυρο
και τα αυγά σε ένα τάπερ για λίγες ώρες και έτσι το άρωμα της τρούφας θα έχει περάσει
στα προϊόντα μας.
Η μαύρη και λευκή τρούφα για την μαγειρική
έχουν αρκετές διαφορές. Διότι η μαύρη χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στο μαγείρεμα,
ενώ η χρήσει της λευκής είναι καλύτερη
σε ωμή μορφή σε πολύ λίγη ποσότητα, και εκτός αυτού η τιμή της λευκής είναι πολύ
υψηλότερη σε σχέση με της μαύρης. Επίσης το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι ότι η
μαύρη τρούφα είναι καλοκαιρινή ενώ η λευκή είναι η χειμερινή.
Προσοχή όμως. Η τρούφα είναι πολύ ευαίσθητο
υλικό και θέλει πολύ προσοχή διότι μπορεί πολύ εύκολα να εξασθένιση το άρωμα της, εάν δεν φυλάσσεται στο κατάλληλο μέρος. Γι` αυτό προτιμήστε να την αποθηκεύσετε
σε ένα βάζο με ρύζι, όπου θα απορροφήσει την υγρασία της τρούφας από το ρύζι
και με αυτόν τον τρόπο θα αρρωματισετελι κιόλας.
By. Gkipalis Andreas
By. Gkipalis Andreas