mpara titlon

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Alinea, η μαγειρική είναι και τέχνη.



 
    “Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε την παρασκευή τροφίμων ως μια μορφή τέχνης. Ωστόσο, η διαδικασία μετατροπής των πρώτων υλών σε ένα πιάτο βασίζεται στους  νόμους της φυσικής και της χημείας. Μόλις κάποιος συνδυάσει αυτή την αλληλεπίδραση των μορίων, η αληθινή μαγεία αρχίζει.”
Grant Achatz

  
Το Alinea είναι ένα εστιατόριο στο Chicago των Η.Π.Α το οποίο άνοιξε για το κοινό τον Μάιο του 2005. Chef και συνιδιοκτήτης είναι ο Grant Achatz, ο οποίος είναι γνωστός για τη δημιουργία και αποδόμηση κλασικών γεύσεων. Το 2010 το Alinea έγινε το 2o, από τα μόλις 2, εστιατόριο στο Chicago που βαθμολογήθηκε με το μέγιστο των 3ων αστεριών Michelin. Το εστιατόριο πήρε το όνομα του από το σύμβολο Alinea, το οποίο χαρακτήρισαν ένα λογότυπο.
  

   Λίγα εστιατόρια είχαν τέτοιο αντίκτυπο και τόσο ραγδαία εξέλιξη. Αυτό που το έκανε ξεχωριστό είναι τα τρόφιμα που παρουσίαζε σε σύρματα ή τα έστηνε απευθείας πάνω στο τραπέζι, μπροστά στα μάτια του πελάτη. Στο μενού του Alinea μπορεί να βρει κάποιος τις πιο περίεργες απολαύσεις, όπως  στερεές σάλτσες, βυθισμένες σφαίρες, παγωτό μουστάρδας, απόσταγμα πράσινου Ταϊλανδέζικου chilly και lemongrass που σερβίρονται πάνω σε πυροβολημένο γυαλί, αφρό μελιού και πολλά άλλα. Οι μέθοδοι παρασκευής για αυτά τα πιάτα περιλαμβάνουν συχνά πάγωμα σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ταχεία θέρμανση ή διάφορα είδη των χημικών χειρισμών που κάνουν χρήση για  την πήξη ή την αφυδάτωση τον προϊόντων.
   Για να τονίσει το αποτέλεσμα, κάθε πιάτο σερβίρεται σε ένα διακριτικό τρόπο, χρησιμοποιώντας μια επιμελημένη κατασκευή από γυαλί, πορσελάνη και λείο μέταλλο που μοιάζουν περισσότερο με εργαστηριακά όργανα και  στη συνέχεια επιτραπέζια σκεύη. Για παράδειγμα, το νόστιμο παγωτό Applewood σερβίρεται στο τέλος μακρύ χαλύβδινου σύρματος.
   Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες είναι που έδωσαν στο εστιατόριο αυτή τη δόξα και στον Chef Grant Achatz , που ψηφίστηκε από όλους τους διάσημους Chef, το βραβείο του καλύτερου Chef στον κόσμο. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό επίτευγμα για έναν νέο εμπνευσμένο Chef.
  

   Τον Οκτώβριο του 2008, ο Chef Grant Achatz και ο συν-συγραφέας Nick Kokonas δημοσίευσαν τον ομώνυμο βιβλίο Alinea, ένα βιβλίο-πίνακα με πάνω από 100 συνταγές του εστιατορίου. Στο βιβλίο εμπεριέχεται και η πορεία του Grant Achatz και της ομάδας του αυτά τα χρόνια και περιέχει πάνω από 400 φωτογραφίες από τη γνωστό φωτογράφο Lara Kastner.
  


 
   Είναι από τα λίγα εστιατόρια που θα πρέπει κάποιος μάγειρας, και όχι μόνο, να επισπευτεί στη ζωή του για να καταλάβει εξ ολοκλήρου τι είναι αυτό που περιγράψαμε λίγες σειρές πιο πάνω και να δει από άλλη οπτική γωνία τη τέχνη της μαγειρικής.

Ορίστε και ένα Βίντεο για να πάρετε μια ελάχιστη δώση απο αυτό το καταπληκτικό εστιατόριο.
                            

By. Mamulian Artur

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου