mpara titlon

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου (Νο.1 - Νο.5)



    Σύμφωνα με τον ιστότοπο www.theworlds50best.com, που βάση της αυστηρής μεθόδου κρίσης των εστιατορίων, που εδώ και χρόνια είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από κάθε άλλο ιστότοπο που καθορίζει την ποιότητα της κουζίνας  και της εξυπηρέτησης, θα αναφερθούμε στα καλύτερα εστιατόρια παγκοσμίως. Διοργανώνεται από το περιοδικό Restaurant, περιλαμβάνει ένα κατάλογο εστιατορίων  βασισμένες  στις απόψεις και τις εμπειρίες πάνω από 900 διεθνών εμπειρογνωμόνων  του κλάδου των εστιατορίων οι οποίες απονέμουν τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στο κόσμο κάθε χρόνο.

  


   Νο.1 στη λίστα και νικητής του τίτλου για το 2013 είναι το εστιατόρια ”El Celler de Can Roca” που βρίσκεται στη πόλη Girona της Ισπανίας. Το λογότυπο που αντιπροσωπεύει το  “El Celler de Can Roca” είναι ένα «R» με μια διαφορά . Το τέχνασμα είναι ότι το λογότυπο  που θυμίζει το όνομα της οικογένειας έχει τρία «πόδια» - το καθένα αντιπροσωπεύει ένα από τα τρία αδέλφια Roca , που έχουν συνδυάσει τις διαφορετικές τους ικανότητες σε τέτοιο εξαιρετικό αποτέλεσμα που κατάφερε να ανεβάσει το εστιατόριο στη πρώτη θέση της κατάταξης μέσα σε 8 χρόνια που το εστιατόριο συμπεριλαμβάνεται στα 50 καλύτερα του κόσμου.
   Οι Rocas μεγάλωσε ασχολούμαι στο εστιατόριο της μητέρας τους στην εργατική τάξη προάστιο της Girona της Taiala . Το 1986 , γέροντας αδέλφια και Joan Josep άνοιξε El Celler de Can Roca , παράλληλα με το πρωτότυπο . Το 2007 - με τους νεότερους Jordi αδελφό επί του πλοίου - που κινείται ακριβώς επάνω στο δρόμο για το εντυπωσιακό σκοπό κατασκευής χώρου που παραμένει στο σπίτι τους.
   Tο είδος της κουζίνας που χρησιμοποιούν είναι η μοντέρνα Ισπανική. Chef του εστιατορίου είναι ο Joan Roca, με τον αδελφό του Jordi Roca να είναι ο Pastry-Chef. Πιάτο υπογραφή του εστιατορίου είναι το “Γαρίδες στα κάρβουνα, χώμα βασιλικής γαρίδας, βράχος μελάνης σουπιάς, τηγανητά ποδαράκια, χυμό από τα κεφάλια και απόσταγμα από βασιλική γαρίδα”.

   

   Ακολουθεί στη θέση No.2 o περσινός νικητής και συνολικά νικητής 3 φορές (συνεχόμενες) εστιατόριο “Νοma που βρίσκεται στη πόλη Copenhagen στη Δανία. Βρίσκεται στη λίστα για 8 συνεχόμενα χρόνια.  Η ονομασία του προέρχεται από 2 Δανέζικες λέξεις, το  “Nordisk” (Σκανδιναβικό)  και  το  “Mad”(Φαγητό). Συνεχίζουμε να παίρνουμε μια καινοτόμο και εφευρετική προσέγγιση για το μαγείρεμα  βασισμένοι  αυστηρά σε τοπικούς πόρους  και την αναζήτηση τροφής. Ο Chef Rene Redzepi προσπαθεί να αντανακλά το σκανδιναβικό τοπίο και τον πολιτισμό στα πιάτα του. Μέσα από το μενού του, που ουσιαστικά αποτελεί μάθημα της γαστρονομίας, υπάρχει πάντα ένα πιάτο που σας δημιουργεί την αίσθηση ότι είστε χαρούμενοι που είστε ζωντανοί.  Μεταξύ 12 και 16 Φεβρουαρίου από τους 435 πελάτες 63 αρρώστησαν από το φαγητό του “Νοma, όπως απέδειξε η έκθεση της υπηρεσίας τροφίμων της Δανίας, από το μικρόβιο Norovirus, που φημολογείται ότι μεταδόθηκε από εργαζόμενο της κουζίνας, πράγμα που το έφερε στο χείλος του γκρεμού, με τις φήμες ότι το εστιατόριο οδεύει προς κλείσιμο να καραδοκούν , με αποτέλεσμα να κατατεθεί στη θέση No.2 για το έτος 2013.  Πιάτο ορόσημο για το εστιατόριο είναι “Καφέ κάβουρας, κρόκος αυγού και μυρωδικά”.

   

   Στη Νο.3 θέση της λίστας είναι το εστιατόριο “Osteria Francescana, που βρίσκεται στην πόλη Modena στην Ιταλία. Το εστιατόριο ψηφίστηκε ως  Νο.4 στο κόσμο για το έτος 2011 και φέτος κατάφερε να σκαρφαλώσει ένα σκαλί παραπάνω φτάνοντας στην Νο.3 θέση. Chef και ιδιοκτήτης είναι ο Massimo Bottura. Έχει βαθμολογηθεί με 3 αστέρια Michelin και είναι το Νο.1 στην Ιταλία. Στα πιάτα του συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κουζίνα, δύο έννοιες αντίθετες κάτι που το κάνει ξεχωριστό. Ωστόσο το είδος της κουζίνας που δουλεύει επίσημα είναι η σύγχρονη Ιταλική. Πιάτο κατατεθέν του εστιατορίου για το 2013 είναι το “Camouflage-ένας λαγός στο δάσος”.

 


   Την Νο.4 κατέχει  το Mugaritz, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία San Sebastian, στη πόλη Renteria της Ισπανίας. Από το 2006 έχει μπει στη λίστα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου και φέτος έχει την υψηλότερη θέση. Το 2000 απέκτησε το 1o του αστέρι Michelin και το 2005 το 2o. Chef είναι ο Andoni Luis Aduriz που έχει στόχο να προβληματίζει και να παίζει  τους επισκέπτες με τα πιάτα του. Είναι ένα εστιατόριο που με αυτόν τον τρόπο έχει αντίκτυπο στους ανθρώπου και θεωρείται μοναδικό στο κόσμο από αυτή την άποψη. Τον Φεβρουάριο του 2010 η κουζίνα του εστιατορίου κάηκε με αποτέλεσμα το εστιατόριο να μείνει κλειστό στο κοινό για 4 μήνες. Ωστόσο επανήλθε ακόμα πιο δυνατό με νέες ιδέες και πιάτα. Το εστιατόριο κάνει την έκπληξη με το πιάτο που φημίζεται να είναι ένα επιδόρπιο με τίτλο “ Κέικ σοκολάτας, κρύα κρέμα αμυγδάλου και το φούσκες κακάο”.

  

   No.5 και τελευταίο για σήμερα το εστιατόριο  “Eleven Madison Park, το οποίο θα το βρείτε στην πόλη της Νew Yorke στις Η.Π.Α. . Ο Chef Daniel Humm και ο γενικός διευθυντής Will Guidara κάνουν ένα μάθημα έκπληξη σε όλους όσους επισκέπτονται το κομψότατο εστιατόριο τους. Έχουν εκδώσει τα δικά τους βιβλία με τίτλο “I Love New York: Ingredients and Recipes” που δημοσιεύθηκε το 2012 και το “Eleven Madison Park Cookbook» που εκδόθηκε το 2011. Το εστιατόριο προσφέρει στους επισκέπτες ένα πολύ προχωρημένο μενού γευσιγνωσίας, εμπνευσμένο από τη γεωργική γενναιοδωρία της Νέας Υόρκης και τις μαγειρικές παραδόσεις της παρόλο που το μενού του επίσημα είναι η Γαλλική κουζίνα. Του έχουν απονεμηθεί 3 αστέρια Michelin και το πιάτο που το κάνει να ξεχωρίζει από τα εστιατόρια των Η.Π.Α. είναι το “αχιβάδα με λουκάνικο morcilla και σελινόριζα, αχιβάδα ψητή με βούκινο, Parker House roll και ψαρόσουπα”.

By. Mamulian Artur

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου