mpara titlon

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ο κρόκος Κοζάνης, και οι θεραπευτικές του ιδιότητες.


    Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά μπαχαρικά που είναι εξεζητημένα στην αγορά. Από τα αρχαία χρόνια ακόμα έχουμε πολλές ενδείξεις ότι χρησιμοποιούνταν ο κρόκος Κοζάνης σε διάφορα αφεψήματα. Μπορούμε να τον βρούμε σε μορφή σκόνης, και σε μορφή νηματιδίων. Εδώ και τριακόσια χρόνια ο Κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς Saffran καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Ν. Κοζάνης. Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα του, που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας στον κόσμο. Ο Κρόκος βρίσκετε στην κορυφαία θέση για τα πιο ακριβή μπαχαρικά διότι απαιτείται μεγάλη διαδικασία και για την συγκομιδής του αλλά και για την επεξεργασία του και όλα αυτά γίνονται με τα χέρια χωρίς καμία παρέμβαση μηχανημάτων.
    Τα θρεπτικά συστατικά του είναι η βιταμίνη Β12, η λυκοπίνη, η ζεαξανθίνη, το Α-Β καροτένιο, η βιταμίνη C, ο σίδηρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Τα βασικά του θεραπευτικά συστατικά είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. 
   Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει τις φαρμακευτικές δυνατότητες που έχει ο κρόκος για την ανακούφιση από στομαχόπονους ακόμα και σε προβλήματα κατάθλιψης. Τονίζουν κυρίως για της αντιοξειδωτικές και της αντιγηραντικές του δράσεις. Τα αντιοξειδωτικά και ιδιαιτέρως τα καροτενοειδή του, που περιλαμβάνονται και οι κροκίνες, επισημαίνουν σημαντική επίδραση στην επιδερμίδα όσον αφορά την έκθεσή στην ηλιακή ακτινοβολία.
    Μια άλλη ιδιότητά του, είναι ότι βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης, στην ναυτία και στον πυρετό.
    Μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές τις ιδιότητες, πίνοντάς το ως αφέψημα ή χρησιμοποιώντας το στη μαγειρική ως μπαχαρικό. Μικρή ποσότητα του κρόκου χαρίζει τόσο χρώμα, όσο και λεπτή, πικάντικη γεύση  στα φαγητά, ειδικά σε ζυμαρικά, σούπες, ρύζι, κρέας, ψάρια, σάλτσες, σαλάτες, γλυκά και ροφήματα.
    Η δοσολογία πρέπει να είναι μικρή και διαφοροποιείται σε κάθε συνταγή, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται (πικρίζει) η γεύση των φαγητών. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα, τα μουλιάζουμε σ' ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και προστίθενται στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Ακόμη μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία αλλά και στην τυροκομία.
    Τελειώνουμε εδώ με ένα ωραίο ριζότο με saffran και γαρίδες.
Υλικά:
300gr. ρύζι Arborio1  ποτήρι λευκό κρασί2   κρεμμυδάκια3   κουταλιές λάδι
1   πρέζα saffron
700ml.  ζωμό κότας ή νερό 
4  γαρίδες
 λίγη παρμεζάνα για να δέσουμε το ριζότο

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τις γαρίδες, μόλις πάρουν χρώμα αφορέστε τις, στο ίδιο λάδι σοτάρετε και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, χωρίς να καεί. Προσθέστε το ρύζι, και μόλις ξεκινήσει να πιάνει στον πάτο της κατσαρόλας σβήστε με το λευκό κρασί, αφήστε το  να εξατμιστεί το κρασί και αμέσως μετά ρίξτε τον ζωμό. Και προς το τέλος ρίξτε και της γαρίδες. Ένα μέρος του ζωμού (50gr. ) κρατήστε το προς το τέλος και ανακατέψτε το με το saffran. Προσοχή, μη ρίχνετε πολύ υγρό ταυτόχρονα. Θέλει υπομονή και απαλές κινήσεις για να επιτύχετε ένα αφράτο και κρεμώδες ριζότο. Όταν βγάλετε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίξτε αρκετή τριμμένη παρμεζάνα. Μπορείτε να προσθέσετε παρμεζάνα και με το σερβίρισμα.


By. Gkipalis Andreas

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου