mpara titlon

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Foie-gras, το προϊόν που διχάζει.

   
   Το foie-gras ( Φουά-γκρα ) είναι ένα προϊόν διατροφής από το ήπαρ μιας πάπιας ή χήνας το οποίο έχει διαμορφωθεί με συγκεκριμένη διαδικασία. Από το γαλλικό δίκαιο, φουά - γκρα ορίζεται το ήπαρ μιας πάπιας ή χήνας το οποίο έχει εξαναγκαστεί σε πάχυνση από σίτιση με διασωλήνωση συγκεκριμένα από καλαμπόκι.
   Το foie-gras είναι δημοφιλές ντελικατέσεν στη Γαλλία . Η γεύση του χαρακτηρίζεται ως πλούσια , μαλακή και λεπτή, σε αντίθεση με τα κοινά συκώτια. Πωλείται ολόκληρο, είτε παρασκευάζεται σε μορφή πατέ ή παρφέ ( χαμηλότερης ποιότητας φυσικά ). Επίσης μπορεί να θεωρηθεί συνοδευτικό σε κάποιο άλλο στοιχείο τροφής. Το foie-gras προβλέπεται από τη Γαλλική νομοθεσία ως προϊόν προστασίας της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομίας και κουλτούρας της Γαλλίας.   

   Tο προϊόν αυτό, ωστόσο είναι γνωστό από το 2500π.Χ., όταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα πτηνά, αποθήκευαν μεγάλα ποσοστά λίπους στο συκώτι τους, για να αντέξουν τα μεγάλα ταξίδια τους, και έτσι άρχισαν την τακτική της εξαναγκαστικής πάχυνσης. Η πρακτική αυτή γρήγορα εξαπλώθηκε και στη Μεσόγειο, αλλά η Αίγυπτος κράτησε τις φήμες ως πηγή της τεχνικής αυτής.
   Σήμερα, η Γαλλία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής foie-gras, αν και παράγονται και καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις Ευρωπαϊκές χώρες, την Κίνα και τις Η.Π.Α. . Η Γαλλία είναι στη πρώτη θέση, με την Ουγγαρία να έρχεται ως δεύτερη εξάγοντας 1.920 τόνους. Το παράξενο είναι ότι η Γαλλία είναι ο κύριος αγοραστής. Το foie-gras εξάγεται ωμό. Ωστόσο υπάρχουν εταιρίες στη Γαλλία που καρυκεύουν και μαγειρεύουν το foie-gras για να μπορούν να το πουλάνε ως προϊόν της Γαλλίας. Άλλες χώρες που παράγουν foie-gras είναι η Βουλγαρία και ο Καναδάς. Στην Άπω Ανατολή η ζήτηση έχει αυξηθεί τόσο που η Κίνα έχει γίνει σημαντικός εξαγωγέας στις χώρες αυτές. 

   Από θρεπτικής άποψης, το foie-gras περιέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά σιδήρου από κάθε άλλο συκώτι. Το foie-gras περιέχει τον περισσότερο σίδηρο με 30,5 mg ανά 100 γραμμάρια ή 13,4 mg ανά μερίδα συκωτιού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και Σελήνιο, και ταυτόχρονα πολύ καλή πηγή Βιταμίνης Β12. Ωστόσο, η εξίσου υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά ( 80 % μονο - πολυακόρεστα λ.ο. 30 % κορεσμένα λ.ο. ), όπως και σε χοληστερίνη και αλάτι, το καθιστά μια συνετή διατροφική συμπεριφορά από όλους , και κυρίως από άτομα που πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία και υπέρταση, καθιστώντας την κατανάλωσή του σχεδόν απαγορευτική.
   Υπάρχουν φυσικά εκτροφεία που παράγουν τα συκώτια με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, επειδή η φυσική παραγωγή είναι χρονοβόρα, πολλά εκτροφεία προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Η παραγωγή τους είναι επίπονη, σε αυτές τις περιπτώσεις, για τα πτηνά που ουσιαστικά πεθαίνουν από την ασθένεια του λιπαρού συκωτιού. Οι πάπιες και οι χήνες εξαναγκάζονται να φάνε χωρίς να το θέλουν. Ένας μεταλλικός σωλήνας διαπερνά διαμέσου του λαιμού ως το στομάχι και τα ταΐζει ακόμα και αν δεν θέλουν να φάνε τίποτα, ώστε να κάνουν το συκώτι τους όλο και μεγαλύτερο, όλο και πιο λιπαρό. Εξαναγκάζονται να τρώνε μέχρι να μην αντέχουν τα σώματά τους άλλο, μέχρι να πεθάνουν.
   Η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Ευρωπαικής 'Ενωσης για την υγέια των ζώων, έχει κάνει μια 89σέλιδη έκθεση-μελέτη για την μεταχείριση των ζώων και τη παραγωγή του foie-gras. Παρόλο που η επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι η πάχυνση γίνεται εξαναγκαστικά και απέδειξε ότι η ζημιά που προκαλείται στα ζώα είναι σχετικά "μικρή", σε γενικές συστάσεις του, η επιτροπή, ανέφερε ότι "η διαχείριση και η στέγαση των πτηνών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή foie-gras έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία τους".By. Mamulian Artur

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου