mpara titlon

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

El Bulli, Ferran Adria. Η μαγειρική που δεν περιγράφεται.

   


   Το El Bulli είναι ένα εστιατόριο με 3 αστέρια Michelin που βρίσκεται στη πόλη της Roses, στη Καταλονία της Ισπανίας. Βρίσκεται κοντά στη ακτή της Costa Brava και  θεωρείται ως η πιο “ευφάνταστη γεννέτιρα της υψηλής γαστρονομίας στον πλανήτη”. Chef του εστιατορίου είναι ο διάσημος chef και κατά πολλούς ο καλύτερος στον πλανήτη, Ferran Adria.
    Η θέση του El
Bulli επιλέχτηκε το 1961 από τον Dr. Hans Schilling και τη γυναίκα του Marketa, που ήθελαν ένα εστιατόριο στο κομμάτι γης που είχαν αγοράσει. Το πρώτο εστιατόριο άνοιξε το 1964 και κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin το 1976. Ο Ferran Adria εντάχτηκε στο προσωπικό το 1984 και τέθηκε από μόνος του υπεύθυνος της κουζίνας το 1987. Το 1990 το εστιατόριο κέρδισε το δεύτερο αστέρι Michelin και το 1997 το τρίτο.
    Το εστιατόριο έχει δημοσιεύσει βιβλία για την ανάπτυξη, το μενού και τη φιλοσοφία του από το 1993. Ο
Ferran Adria, η Juli Soler και ο Albert Adria δημοσίευσαν ένα βιβλίο με τίτλο “Μια μέρα στο El Bulli”, το 2008. Ένα βιβλίο που περιγράφει 24 ώρες της ζωής του El Bulli σε εικόνες, σχόλια και συνταγές.
    Το περιοδικό Restaurant βράβευσε το  Εl Bulli  ως Νο.1 στη λίστα με τα  καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, για να κάνει ένα ρεκόρ με συνολικά πέντε βραβεύσεις γα τα έτη 2002, 2006, 2007, 2008 και 2009 και ως δεύτερο για το έτος 2010.  

   Το El Bulli είναι αναμφίβολα το πιο αμφιλεγόμενο και πειραματικό εστιατόριο στον κόσμο που λαμβάνει μέχρι 1.000.000 αιτήσεις κράτησης από ένα χρόνο , όπου μόνο 8.000 τυχεροί θα  πάρουν ένα τραπέζι . Ένα δείπνο στο El Bulli υπολογίζεται γύρο στα 250€ κατ’ άτομο.
   Τα
Texturas είναι μια σειρά από προϊόντα των Ferran Adria και Albert Adria. Τα προιόντα αυτά είναι απαραίτητα για κάθε εστιατόριο που θέλει να πειραματιστεί και να ασχοληθεί με τη μοριακή γαστρονομία. Περιλαμβάνουν προϊόντα όπως Xanthana, Algin κ.ά. τα οποία είναι συσκευασμένα με την ονομασία Xanthana Texturas, Algin Texturas κ.ά..
   Ο
Ferran Adria ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το El Bulli το 2012, λόγο της νομισματικής απώλειας που έχει υποστεί. Φημολογείται ότι ο ίδιος σχεδιάζει να αντικαταστήσει το εστιατόριο με μία γαστρονομική ακαδημία. Ο ίδιο όμως διαψεύδει τις φήμες και ανακοίνωσε ότι το εστιατόριο θα επαναλειτουργήσει το 2014, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Στόχος της διακοπής αυτής είναι, η μετατροπή του εστιατορίου σε κέντρο δημιουργικότητας, όπου ο Ferran Adria με την ομάδα του,  θα επικεντρωθούν στη δημιουργία νέων ιδεών και πιάτων. Το εστιατόριο, λέγεται, ότι δε θα φιλοξενεί μόνο Chef από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, αλλά και αρχιτέκτονες, φιλοσόφους και σχεδιαστές.      

   Το El Bulli έχει φτιάξει και ντοκιμαντέρ με τίτλο El Bulli: Cooking in Progress, τονίζοντας την επαναληπτική δημιουργική διαδικασία στο εστιατόριο. Ο σκηνοθέτης Gereon Watzel ακολουθεί στο ντοκιμαντέρ τη δημιουργική ομάδα του Ferran Adria όλη τη περίοδο του 2008-2009. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ. Το καλοκαίρι του 2013 το Somerset House φιλοξενεί μια έκθεση αφιερωμένη στο φαγητό του Ferran Adria και του El Bulli. Η έκθεση ανατρέχει στην εξέλιξη του εργαστηρίου και της κουζίνας.
    Ωστόσο όλοι μας περιμένουμε με αγωνία να ανοίξει το εστιατόριο, είτε σε μορφή ακαδημίας, όπως φημολογείται, είτε σε μορφή εστιατορίου για να απολαύσουμε και να θαυμάσουμε τις δημιουργίες του καλύτερου
Chef στον κόσμο!
By. Mamulian Artur

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου