mpara titlon

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ιαπωνικά μαχαίρια της εταιρίας Hattori.

   
   Ο Ichiro Hattori είναι ένας Ιάπωνας σιδηρουργός διάσημος για τα χειροποίητα μαχαίρια που φτιάχνει. Στην ηλικία των 66 και με πείρα πάνω από 50 χρόνια, άρχισε τη εκπαίδευση του δίπλα στο πατέρα του. Το 1971, ο ίδιος έχει ανοίξει το δικό του εργαστήριο και άρχισε να παράγει τη δικιά του σειρά μαχαιριών κουζίνας υψηλής ποιότητας,  όπως και  μαχαίρια κυνηγίου . Τα μαχαίρια Hattori απέκτησαν γρήγορα μεγάλη φήμη από τους τελικούς χρήστες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την καλή ποιότητα κατασκευής  τους. Υπάρχουν τρεις σειρές η KD Hattori, η FH Hattori και η HD Hattori. Καθένα από αυτά έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και τιμή. Σκοπός μας είναι να κάνουμε μια ανασκόπηση της κάθε γραμμής και να σας πούμε τη γνώμη μας για τα μαχαίρια τόσο από αισθητική άποψη όσο και από άποψη επιδόσεων.

   Ξεκινάμε με τη σειρά Hattori KD. Είναι χειροποίητα σφυρήλατα μαχαίρια που κατασκευάστηκαν από την ομάδα του Hattori στην πόλη Seki της Κίνας. Οι λεπίδες είναι κατασκευασμένες από ατσάλι που ονομάζεται Cowry X  και είναι νικελωμένα με ανοξείδωτο χάλυβα Δαμασκού (Damascus Steel).
Η Cowry X  είναι κατασκευασμένο από σκληρή σκόνη χάλυβα, που αναπτύχθηκε αρχικά από τη Daibo Steel Co. ειδικά για μαχαίρια υψηλής απόδοσης κοπής. Αποτελείται από μείγμα χάλυβα υψηλού άνθρακα 3%, μαζί με 20% Hi Χρώμιο, 1% Μολυβδαίνιο και 0.3% Βανάδιο. Μπορεί να μετριαστεί σε Rockwell σκληρότητα HR 63ή υψηλότερη, χωρίς να πάρει την ευθραυστότητα των άλλων τύπων χάλυβα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πανέμορφο μαχαίρι που μπορεί να ακονίζεται πανεύκολα χωρίς να “ξεφλουδίζει” η λάμα του. Η λαβή είναι κατασκευασμένη από Micarta Black Linen, που είναι ένα μαύρο συνθετικό υλικό, που είναι αρκετά ελκυστικό οπτικά. Η ιδιαιτερότητα των μαχαιριών αυτών είναι ότι τα αισθάνεσαι μεγάλα στο χέρι, άλλα έχουν ασυνήθιστα ελαφρύ βάρος. 
  

  Η FH σειρά είναι η νεότερη της εταιρίας Hattori που παρήχθησαν με συνεργασίας της εταιρίας με μίας ομάδας από λάτρεις μαχαιριών Ιαπωνικού στυλ στις Η.Π.Α.. Η ατσάλινη λεπίδα του αποτελείται από χάλυβα VG-10 Cobalt. Η λαβή που έχει επιλεχτεί είναι και πάλι από Micarta Black Linen που επιλέχτηκε για την αντοχή και την άνεση που προσφέρουν. Το μαχαίρι έχει επίσης ένα στερεό ανοξείδωτο στήριγμα από χάλυβα.
 

   Τελευταία η HD σειρά της εταιρίας Hattori. Αποτελείται από χάλυβα VG-10 που έχει σφυρηλατηθεί με 63 στρώσεις χάλυβα Δαμασκού (Damascus Steel) και έχουν μια λεπίδα από ανοξείδωτο ατσάλι. Το VG-10 ένας νέος χάλυβας που αποτελείται από 0.95%-1% απλό Άνθρακα, 1.2% Μολυβδαίνιο, 0.10%-0.30% Βανάδιο με επιπλέον 1.30%-1.50% Κοβάλτιο που έχει προστεθεί για επιπλέον σκλήρυνση. Έχουν Rockwell σκληρότητα 60-61 HRC. Στη λεπίδα του μαχαιριού υπάρχει χαραγμένο το όνομα Ichiro Hattori. Όλα τα μαχαίρια της σειράς αυτής έρχονται με λαβές που είναι από συνθετικό ξύλου εμπλουτισμένα με πλαστική ρητίνη, οι επονομαζόμενες Pakkawood, με τρία πριτσίνια από ανοξείδωτο χάλυβα.  

   Πιστεύουμε ότι τα μαχαίρια αυτά είναι περισσότερο “έργα τέχνης” παρά επαγγελματικά μαχαίρια κουζίνας. Πολλοί επαγγελματίες του εξωτερικού χρησιμοποιούν αυτά τα μαχαίρια. Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν είναι τόσο διαδεδομένα λόγο της τιμής τους που κυμαίνεται από 152€ (το μαχαίρι του Chef) και φτάνουν ως τα 1.000€ (οι special εκδόσεις του).

   Όποιος ενδιαφέρεται για τα μαχαίρια της εταιρίας Hattorι μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση των μαχαιριών.  

By. Mamulian Artur

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου