mpara titlon

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Martin Berasategui. Η ζωή και το κατόρθωμά του.

      Ο Martin Berasategui είναι ένας Βάσκος Chef και ιδιοκτήτης του ομώνυμου εστιατορίου στο Lasarte-Oria, Gupizkoa στην Ισπανία. Είναι ένας από τους σημαιοφόρους, μαζί με τον Ferran Andria, της ισπανικής avnat-garde κουζίνας.
   Άρχισε να ασχολείται με τη μαγειρική από πολύ μικρός εκπαιδευόμενος στο πλευρό της μητέρας του Gabrielα και της θεία του Maria στο παραδοσιακό βασκικό εστιατόριο που είχε η οικογένεια τους. Ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, ο μόνος που έδειξε ότι η μαγειρική τον ενδιαφέρει επαγγελματικά, και ανέλαβε το εστιατόριο του μόλις στα 20 μετά το θάνατο του πατέρα του. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σπούδαζε μαγειρική, ζαχαροπλαστική, τεχνικές παρασκευής αλλαντικών και παγωτού στη Γαλλία, κυρίως στη περιοχή της Les Landes. Εργαζόταν πάνω από 7 χρόνια σε πολλές σημαντικές κουζίνες, όπως του Michel Guerard και του Alain Ducasse στο Monaco. Στη συνέχεια εφάρμοζε σταδιακά τις νέες του ιδέες και τεχνικές στο εστιατόριο της οικογένειας του.
   Τελικά το 1993, αφού ανέπτυξε το δικό του προσωπικό στυλ, ήταν πλέον σε θέση να ανοίξει το δικό του εστιατόριο, πολύ κοντά στο εστιατόριο της οικογένειάς του. Το εστιατόριο Martin Berasategui Restaurant, όμως το ονόμασε, ξεκίνησε την επανεξέταση της βασκικής κουζίνας εφαρμόζοντας τεχνικές που είχε μάθει από όλο τον κόσμο. Το 1986 κέρδισε το 1ο του αστέρι Michelin και τελικά το 2001, έγινε το τέταρτο εστιατόριο στην Ισπανία, που βραβεύτηκε με τρία αστέρια Michelin.
   Το εστιατόριο περιλαμβάνει τη δική του ομάδα δημιουργικής κουζίνας που ασχολείται αποκλειστικά με τη παρασκευή νέων πιάτων και την εφαρμογή νέων τεχνικών. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολλά εστιατόρια και βιομηχανίες τροφίμων.    
   Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για το Berasategui και την ομάδα του για να πετύχει κάποιο εστιατόριο, εξαιρετικά προϊόντα, ειδικευμένες τεχνικές και κυρίως σκληρή δουλειά. Οι παράγοντες αυτοί είναι που δίνουν στο εστιατόριο το ειλικρινές και αρμονικό μεταξύ των προϊόντων στυλ της  βασκικής κουζίνας. Προτιμά να χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα, ειδικά προϊόντα που καλλιεργούνται στο κήπο του εστιατορίου από τους  ίδιους, με φυσικές διαδικασίες, και διαδραματίζει πλήρως το ρόλο του στη δημιουργική κουζίνα.  Επικεντρώνεται σε ισπανικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και το σκόρδο. Είναι και ένας τρόπος για τον Berasategui να θυμάται τα παιδικά του χρόνια που πέρασε στις κουζίνες τις οικογένειάς του.   
   Ο Martin Berasategui μετά την αναδιαμόρφωση του ομίλου Berasategui, όταν δύο στενοί συνεργάτες του διέκοψαν τη συνεργασία τους μαζί του για να αναλάβουν το Mugaritz, το El Bodegon de Alejandro και το Guggenheim, έδωσαν στον Berasategui την ευκαιρία να επινοήσει νέα έργα. Στα μέσα του 2009, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να ανοίξει ένα νέο εστιατόριο στη Shanghai της Κίνας, το Martin Shanghai. Άνοιξε επίσημα το Σεπτέμβριο του 2009 σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χώρο, σε ένα γαλλικού στυλ αρχοντικό που χρονολογείται από το 1921, κοντά στο γνωστό πάρκο Xujiahui, με τρεις όμορφες βεράντες και συνολικής χωρητικότητας 150 ατόμων.
   Δεν σταματάει όμως εκεί. Αναπτύσσει νέες συνεργασίες με διάφορους ομίλους και ψάχνει συνεχώς νέες ιδέες και τεχνικές για να μας εκπλήσσει τα επόμενα 30 χρόνια, όπως λέει και ο ίδιος.

By. Mamulian Artur

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου