mpara titlon

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου (No.6-No.10)


   Επιστρέφουμε αυτή την εβδομάδα με τα επόμενα 5 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Μια λίστα με πολλές εκπλήξεις και εστιατόρια από κάθε γωνιά της γης.
  
   Νο.6 στη λίστα μας το D.O.M,που βρίσκεται στο Sao Paolo της Βραζιλίας. Διευθύνεται από τον Chef, Ιστορικό και Βοτανολόγο Alex Atala. Γνωστό για τη χρήση των τοπικών συστατικών της “μητέρας Βραζιλίας”, όπως ο ίδιος αποκαλεί τη πατρίδα του, ο  Alex Atala ερευνά και αξιοποιεί τη πλούσια πηγή σε συστατικών της χώρας του, ιδιαίτερα του δάσους του Αμαζονίου. Το άνοιγμα του εστιατορίου έμελλε να αλλάξει την ιστορία της σύγχρονης γαστρονομίας στη Βραζιλία. Θεωρείται ως το καλύτερο εστιατόριο της Ν.Αμερικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια και από το 2006 περιλαμβάνεται στο κατάλογο. Τον Μάιο του 2012 το εστιατόριο έφτασε της 4η θέση και φέτος βρίσκεται στην 6η.    
   Το είδος της κουζίνας του εστιατορίου θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα καινοτόμο, καθώς χρησιμοποιεί προίοντα  όπως χυμό από tucupi (βγαίνει από τις ρίζες ενός φυτου), ψάρια pirarucu και piraiba, το βότανο Jambu και ταπιόκα από αλεύρι μανιόκας. Μερικά από τα highlights πιάτα είναι η Fettuccine , με την Καρδιά φοίνικα  με σάλτσα Carbonara  , τόνος με κρούστα σουσαμιού με φρέσκα και σοτέ καρδιά φοίνικα και μανιτάρια και Skatefish , τηγανιτό σε εμφιαλωμένο βούτυρο  και λεμονοθύμαρο με καπνιστό Mandioquinha με μπρόκολο και αφρό φιστικιού.
   Είμαστε σίγουροι ότι το εστιατόριο αυτό θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει και τα επόμενα χρόνια με πιάτα εμπνευσμένα από το άγριο δάσος του Αμαζονίου, με τον Chef Alex Atala να μετατρέπει τα πιάτα του σε πίνακες ζωγραφικής.
 
   Ακολουθεί στη θέση Νο.7 το εστιατόριο Dinner by Heston Blumenthal που βρίσκεται στο London των Ηνωμένων Βασιλειών. Άνοιξε τον Ιανουάριο του 2011 και κέρδισε το πρώτο του βραβείο Michelin τον επόμενο κιόλας χρόνο και κατέλαβε την 9η θέση στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Φέτος βρίσκεται στην 7η θέση και τον επόμενο χρόνο πιστεύεται ότι θα είναι ακόμη πιο ψηλά.
   Η Βρετανική γαστρονομική ιστορία που εξορύσσεται σε πιάτα εντυπωσιακά και νόστιμα αποτελέσματα. Το εστιατόριο είναι πλήρως σχεδιασμένο από τον θρυλικό βρετανό Chef Heston Blumenthal και το δεξί του χέρι Ashley Palmer-Watts.
Το εστιατόριο έψαξε και βρήκε παραδοσιακές Βρετανικές συνταγές από το 14ο αιώνα και τα εξέλιξε με τις σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής που μόνο ο Blumenthal γνωρίζει σε τολμηρά πιάτα. Το menu του εστιατορίου αλλάζει κάθε τρεις μήνες με πιάτα όπως παγωτό από κρεατόπιτα, χτένια και μπιζέλια με κέτσαπ αγγουριού και περγαμόντο να κάνουν την εμφάνιση τους.
   Το εστιατόριο είδη έχει κάνει αίτηση για το 2ο αστέρι Michelin και 6ο για τον Blumenthal. Είμαστε βέβαιοι ότι θα το αποκτήσει!!

   
    Επόμενο και ΝΟ.8 είναι το Arzak, ένα εστιατόριο στο San Sebastian της Ισπανίας. Το εστιατόριο βρίσκεται σε ένα κτήριο του 1897, και κληροδοτήθηκε από παππούδες των σημερινών ιδιοκτητών Jose Maria Arzak, Escolastica Lete και η κόρη τους Elena, που τo μετέτρεψαν σε ένα πανδοχείο κρασιού και σε μια παραδοσιακή ταβέρνα. Η επόμενη γενιά των Juan Ramon Arzak και Francisca Arratibel το ανέλαβε και το μετέτρεψε σε ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών. Το εστιατόριο διαθέτει τρία αστέρια Michelin και καταλαμβάνει την 8η θέση στο πίνακα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και  βρίσκεται συνολικά 8 χρόνια στη λίστα.
  
   Στη κουζίνα του εστιατορίου απονεμήθηκε το βραβείο το Διεθνές βραβείο Βάσκων για την “προσαρμογή της γαστρονομίας, μιας από τις πιο σημαντικές παραδόσεις στη Χώρα των Βάσκων, στη νέα αποχή και την εξέλιξή τους”. Το εστιατόριο βασίζεται στην εκμετάλλευση των τοπικών προϊόντων που αποδίδουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Βάσκων στα πιάτα τους.  Στη κουζίνα τους έχουν προσθέσει και στοιχεία της μοριακής κουζίνας που κάνουν τα πιάτα ακόμη πιο “περίεργα”. Το πιάτο ορόσημο του εστιατορίου είναι ο “αστακός σε μια τραγανή κρούστα από πατάτα με σάλτσα cobaiba και κόκκινη σφαίρα πιπεριάς”.

  
Νο.9 στη λίστα μας το εστιατόριο Steirereck, που βρίσκεται στη Wien της Αυστρίας.  Σπάζοντας για πρώτη φορά φέτος το φράχτη του top 10, μετά από πέντε χρόνια που βρίσκεται στη λίστα. Θεωρείται από τα πιο σικ εστιατόρια της Βιέννης.
   Το εστιατόριο προσφέρει δημιουργική αυστριακή και διεθνή κουζίνα και έχει βαθμολογηθεί με τρία αστέρια Michelin. Το περιοδικό “Restaurant Magazine” το 2012 έδωσε για πρώτη φορά το ειδικό βραβείο Show Food στο εστιατόριο. 

Το Menu του εστιατορίου περιλαμβάνει πιάτα που περιέχουν περίεργα λαχανικά και ξεχωριστά βότανα και μπαχαρικά. Προσφέρει, επίσης, μια
ποικιλία από τοπικά τυριά και ψωμιά. Τα παραδοσιακά πούρα και ποτά (whiskey) και κυρίως τα κρασιά είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει από όλα τα εστιατόρια της Αυστρία. Ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου είναι πολύ μοντέρνος. Το καλοκαίρι το εστιατόριο προσφέρει δείπνο στη βεράντα  δίπλα σε ένα ποτάμι κοντά σε έναν καταπληκτικό κήπο.

   
   Τελευταίο εστιατόριο Νο.10 στη λίστα μας είναι το Vendôme, που βρίσκεται στο Bergish Gladbach, κοντά στη Κολωνία της  Γερμανίας. Chef του εστιατορίου είναι ο Joachim Wissler. Το εστιατόριο ψηφίστηκε ως το 10ο καλύτερο εστιατόριο για το 2013, μετά από 6 χρόνια συμμετοχής.
   Τα τοπικά συστατικά και η παράδοση έρχεται στο παρασκήνιο στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου με την avant-garde κουζίνα που διαθέτει να το κάνει ξεχωριστό στη Γερμανία.
Παρά την ονομασία του, που είναι όνομα Γαλλικής πόλης, δεν σερβίρει Γαλλικό φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιο μακριά από τη γαλλική κουζίνα. Τα γερμανικά προϊόντα έρχονται στο παρασκήνιο παρουσιασμένα εξαιρετικά με την avant-gard κουζίνα. Το Menu περιλαμβάνει γύρο στα 25 πιάτα που είναι έτοιμα να μας δώσουν ένα μάθημα της γερμανικής γαστρονομίας.

By. Mamulian Artur

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου